Sporten in plaats van werken? Wij vinden het een goed idee! Lees het nieuwe FIDT artikel en ontdek waarom sporten de werkprestaties kan verbeteren.
Het idee dat sporten onder werktijd de werkprestaties niet negatief beïnvloedt, werd in 1952 al aangetoond door de Franse onderzoeker Hervet. Hij deed onderzoek naar de schoolprestaties van kinderen wanneer 26% van de normale lestijd werd vervangen door beweegonderwijs. En wat bleek? De schoolcijfers bleven gelijk, er waren minder discipline problemen, een verbeterde focus tijdens de lessen en het schoolverzuim nam drastisch af.
En nu, jaren later, worden vergelijkbare positieve effecten gezien bij volwassenen in de werkomgeving. In een recente studie uitgevoerd door Bray en zijn collega’s, werden bijna 700 werknemers verdeeld in twee groepen: een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep kreeg de mogelijkheid om flexibele werktijden aan te houden en werd gestimuleerd om tijdens werktijd fysieke activiteiten te ondernemen, zoals sporten, wandelen of andere vormen van beweging. De controlegroep behield daarentegen hun normale werkschema.
Deelnemers in de interventiegroep vertoonden aanzienlijke verbeteringen in hun werkprestaties in vergelijking met de controlegroep. Ze voelde zich energieker en waren beter in staat om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Dit onderzoek laat zien wanneer je werktijd inruilt voor fysieke activiteit dit een positieve invloed heeft op zowel het individu als het bedrijf als geheel.
Weten hoe je zoveel mogelijk medewerkers kan enthousiasmeren over een gezonde levensstijl? Lees het artikel over de negen interventies die je kan toepassen op de werkvloer.
Bronnen: Bray, Jeremy W et al. “Effects of a Flexibility/Support Intervention on Work Performance: Evidence From the Work, Family, and Health Network.” American journal of health promotion : AJHP vol. 32,4 (2018): 963-970. doi:10.1177/0890117117696244
Hervet R. Vanves, son experience, ses perspectives. Revue de l’Institut de Sport (1952);24:4-6.