fbpx

Te laat vertrekken, snel doortrappen om de tijd in te halen. Iets vergeten, vlug de trap op sprinten om het te pakken. En misschien lukt het nog om op tijd boodschappen te doen voordat de supermarkt sluit.

Klinkt dit bekend? Dan is dat goed nieuws. Als een niet-sporter zich namelijk flink inspant tijdens alledaagse bezigheden. Om precies te zijn, drie keer per dag 1-2 minuten lang. Heeft hij of zij 40% minder kans om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met iemand die nauwelijks beweegt.

Recent onderzoek, dat bijna zeven jaar in beslag nam en meer dan 25.000 Australiรซrs volgde, illustreerde hoe deze korte momenten van inspanning een aanzienlijk verschil maken.

Het is super simpel en je hoeft hier niets bijzonders voor te kunnen. Het vergt geen extra voorbereiding. Hoe minder tijd je hebt, hoe effectiever het is. Gewoonweg een paar keer per dag je tempo verhogen tijdens alledaagse activiteiten.

Bron:

Stamatakis, E., Ahmadi, M.N., Gill, J.M.R. et al. Association of wearable device-measured vigorous intermittent lifestyle physical activity with mortality. Nat Med 28, 2521โ€“2529 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-02100-x

Chat openen
1
๐Ÿ’ฌ Hulp nodig?
Hallo ๐Ÿ‘‹
Kunnen we je ergens mee helpen?