Werkgevers draaien op voor kosten ongezonde levensstijl werknemers. Overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en roken hebben niet alleen negatieve gevolgen voor individuen, maar ook aanzienlijke financiële consequenties voor werkgevers. Werkgevers dragen vaak meer kosten voor een ongezonde levensstijl dan het individu zelf en zelfs meer dan de maatschappij als geheel.
Onderzoek onder bijna 20.000 werknemers in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat ongezond eten, gebrek aan lichaamsbeweging en/of roken aanzienlijke gevolgen hebben voor de productiviteit van bedrijven. Een ongezonde levensstijl kan zelfs leiden tot een productiviteitsverlies van maar liefst 77%. De kosten als gevolg van dit productiviteitsverlies kunnen tot drie keer zo hoog zijn als de totale zorgkosten. Bij obesitas kost dit de werkgever jaarlijks 4500 euro per werknemer. Er bestaat zelfs een direct verband tussen het BMI en het aantal ziektedagen. Werknemers met ernstig overgewicht zijn 1,8 keer vaker ziek dan mensen met een normaalgewicht. Rokende werknemers melden zich 1,5 keer vaker ziek dan niet-rokers. Werknemers die niet aan de aanbevolen beweegnorm voldoen, ervaren een productiviteitsverlies van 30% en melden zich 1,1 keer vaker ziek dan werknemers die wel aan de beweegnorm voldoen.
Van ongezond naar gezond
Natuurlijk is het bevorderen van gezondheid financieel interessant, maar nog belangrijker is de verbetering van zowel de mentale als fysieke gezondheid. Stel je eens voor hoe het zou zijn als jouw secundaire arbeidsvoorwaarden een positieve bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van leven en het aantal gezonde levensjaren kunnen verhogen? Het is mogelijk om je werknemers gezonder, gelukkiger te maken en tegelijkertijd winstgevender te zijn. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder vind je negen belangrijke interventies die kunnen helpen bij het creëren van een gezonder bedrijf.
1. Gezondheid op maat: breng de motivaties, behoeften en belemmeringen van individuele werknemers in kaart. Bij ongezonde werknemers heeft een individuele aanpak een hogere kans van slagen.
2. Multidimensionale aanpak: richt je niet alleen op individueel advies, maar ook op algemene gezondheidsbevordering, veranderingen in de werkomgeving en het aanbieden van faciliteiten voor beweging of sport.
3. Verbeteren van het algemeen uithoudingsvermogen (VO2 max): werk aan de conditie van je werknemers, dit verhoogt de productiviteit en vermindert ziekteverzuim. Bovendien heeft het een positieve invloed op de mentale gezondheid.
4. Focus op gedragsverandering: het is zelden een gebrek aan informatie maar eerder gebrek aan zelfbeheersing en wilskracht als gezond gedrag niet lukt. Zorg voor voldoende overlegmomenten om de voortgang te monitoren.
5. Een goed voorbeeld doet volgen: zorg ervoor dat gezondheidsbevordering wordt uitgedragen en gepromoot door leidinggevenden en managers.
6. Richt je op de welwillenden: is er weerstand voor gedragsverandering? Richt je dan op welwillenden werknemers uit de directe omgeving. Gezond gedrag werkt namelijk besmettelijk.
7. Stel eisen aan nieuwkomers: leg bij indiensttreding afspraken vast over gezond gedrag om een gezonde cultuur te creëren en communiceer dit naar de overige medewerkers.
8. Omgeving beïnvloedt gedrag: Maak gebruik van het onderbewuste brein en creëer een stimulerende werkomgeving die gezond gedrag bevordert. Denk aan het bekende voorbeeld van het verplaatsen van de trap naar een zichtbare plek en de lift naar de achtergrond.
9. Lange adem: Het begeleiden van werknemers naar een betere gezondheid vergt geduld en doorzettingsvermogen, maar het uiteindelijke resultaat is van onschatbare waarde voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van de werknemers, en niet te vergeten voor de (financiële) gezondheid van je bedrijf.
Bronnen:
- Hofstee, M. & Bredt, F. (2011) Gezond gedrag is besmettelijk. Kluwer. Alphen aan de Rhijn.
- Hoveman, M. (2012) Mogen werkgevers hun medewerkers aanspreken op een ongezonde levensstijl? HR-praktijk. Online vakblad: http://hrpraktijk.nl/.
- Lambooij, P.E.D. Eysink H.H. Hamberg-van Reenen M.S. Leefstijl en arbeid in balans. Centrum voor Volksgezondheid Toekomst Verkenningen. Bilthoven : RIVM, 2008.
- Marin-Farrona M, Wipfli B, Thosar SS, et al. Effectiveness of worksite wellness programs based on physical activity to improve workers’ health and productivity: a systematic review. Syst Rev. 2023;12(1):87. Published 2023 May 24. doi:10.1186/s13643-023-02258-6
- Merrill RM, Aldana SG, Pope JE, et al. Presenteeism according to healthy behaviors, physical health, and work environment. Popul Health Manag. 2012;15(5):293-301. doi:10.1089/pop.2012.0003
- Raaijmakers, T. & Baart, P. (2009) Een activiteit is geen beleid. Blunders en missers bij Gezondheidsmanagement. Arbo-magazine. Nummer 14.
- Robroek S.J.W., Burdorf L,. Gezondheidsbeleid bij bedrijven. Afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg Erasmus MC. Rotterdam : sn, 2019.
- Rongen A, Robroek SJ W, van Lenthe FJ et al.Workplace health promotion: a meta-analysis of effectiveness. Rotterdam : sn, 2013, Vol. m J Prev Med, vol.44, , pp. pp.406-415.
- Soler RE, Leeks KD, Razi S et al. A systematic review of selected interventions for worksite health promotion. The assessment of health risks with feedbacks. 2010, Vol. Am J Prev Med, vol.38 (Supplement 2).
- Willems, P. (2011) Verplicht afslanken? Nieuwsbrief WVO-advocaten Jaargang 7 N 12. Online nieuws: http://www.wvo-advocaten.nl/main.htm